Az építőiparban gyakran előfordul, hogy télen, hideg időjárási viszonyok mellett kell betonozási munkákat végezni. A levegő és a beton alacsony hőmérséklete megköveteli a különleges intézkedések foganatosítását a betonozással kapcsolatban. A téli betonozás technológiájában alapvető fontosságú, hogy megvédjük a betont az első megfagyástól.

A betonban lévő víz megfagyása addig jelent fokozott veszélyt a beton további szilárdulására, élettartamára, amíg az el nem éri a kritikus 5 N/mm2 nyomószilárdságot. Amíg ugyanis a beton ennél gyengébb, addig nem képes felvenni a megfagyó víz duzzadásából, a beton pórusfalaira ható erőkből származó feszültségeket és így maradandó károsodásokat szenved.

A idő, amely ennek a kritikus 5 N/mm2 nyomószilárdságnak az eléréséhez szükséges, a következőktől függ: az alkalmazott cement szilárdsági osztálya, a víz-cement tényező, a beton és a környezet hőmérséklete. Egy normál szilárdulási sebességű cement 20 °C –on a 28 napos szilárdságának felét valamivel több, mint 3 nap alatt éri el. Ugyanez a cement 5 °C –on ugyanezt az eredményt több, mint 6 nap alatt hozza, tehát a szilárdulás sebessége kb. a felére csökken.

Tévhitek a fagyásgátlókkal kapcsolatban: 

  • A fagyásgátló adalékszert nem lehet benzinkútnál megvásárolni.
  • A fagy-és olvasztósóálló betonokat nem fagyásgátló adalékszerrel kell kiegészíteni,
  • A fagyásgátló adalékszerek az alacsony hőmérsékleten való betonozást segítik.
  • A fagyásgátló adalékszerek alapvetően nem kötés-illetve szilárdulásgyorsító adalékszerek, hacsak nincs ilyen mellékhatásuk.

Mi a megoldás? Lehetőség szerint kerüljük az extrém hidegben való betonozást. Melegítsük a keverő vizet és az adalékanyagot. Hideg időben használjunk nagyobb hőfejlesztésű és magasabb szilárdságú osztályba tartozó cementet. A kritikus nyomószilárdság elérése érdekében csökkentsük a tervezett beton-víz-cement tényezőjét képlékenyítő vagy folyósító adalékszerekkel. Védjük a betont takarással, vagy melegítéssel, legalább addig, amíg el nem éri a megfagyás szempontjából kritikus 5 N/mm2 nyomószilárdságot. Ha esetleg bizonytalanok vagyunk a kivitelezés bármely pontjában, akkor keressünk tanácsadó szakembereket.

Bármilyen szakmai kérdésben és tanácsadásban készséggel állunk rendelkezésre, de addig tekintse meg referenciáinkat!